Freebies Background Part 6

Assalammualaikum.
How to save / get code ? 
Ctrl + Click on the image.







Tutorial Transparent Gambar guna Gimp [Basic]

salam readers. hari ni saya nak buat tutorial khas buat blogger yang baru berjinak-jinak dalam blogging ni. Selama ni, saya memang tak pernah guna Photoshop sebab berjanggut kalau tunggu install Photoshop. Malas eden so lagi senang dan simple, guna je Gimp walaupun tak sestandard Photoshop puihh. ok, Leggo ! <-- gaya Qay . Jangan excited dulu, pastikan ada software Gimp. Ada tak ? Takde ? takpe, boleh download sini > GIMP2 .

Kalau dah install, buka Gimp2. Ctrl+O untuk buka folder gambar. Then, pilih lah gambar yang korang nak an. Lepas gambar dah ready, baru boleh mula.

1. Nampak toolbox macam bawah ni ? Klik ERASER seperti yang ditunjukkan :


2. Lepas tu, RIGHT CLICK kat gambar. Korang akan nampak LAYER. alihkan cursor ke LAYER, nanti ada anak-II dia. Kat anak-II LAYER, alihkan cursor ke TRANSPARENCY. Kat anak-II TRANSPARENCY ada "Add Alpha Channel" kan ? ok, klik "Add Alpha Channel" !




3. Then, guna cursor untuk padam/transparent part yang korang nak. Faham ? Part ni, memang kena ada kesabaran. Iman pun kena kuat.



Nanti jadi lah macam ni :


4. Dah siap transparent ? Kalau nak save, tekan Ctrl+S. Nanti dia akan keluar macam bawah ni. Nampak tak NAME ? format gambar korang maybe .jpg kan ? Korang WAJIB tukar ke .png . faham ? tapi kalau gambar korang tu memang format .png , tak payah susah nak tukar. 



Pastu, tekan je SAVE. Siap ! Good Luck. Kalau ada masalah, tanya. Tutorial ni boleh digunakan untuk buat header blog. Ppyong ~


Tak boleh save ? Klik 'Select File Type (by Extension)' pastu scroll, pilih JPEG image atau PNG image. elok pilih PNG.


Freebies Background Part 4 [Sky]

Assalammualaikum.
How to save / get code ?
Ctrl + Click on the image.