Tutorial Transparent Gambar guna Gimp [Basic]

salam readers. hari ni saya nak buat tutorial khas buat blogger yang baru berjinak-jinak dalam blogging ni. Selama ni, saya memang tak pernah guna Photoshop sebab berjanggut kalau tunggu install Photoshop. Malas eden so lagi senang dan simple, guna je Gimp walaupun tak sestandard Photoshop puihh. ok, Leggo ! <-- gaya Qay . Jangan excited dulu, pastikan ada software Gimp. Ada tak ? Takde ? takpe, boleh download sini > GIMP2 .

Kalau dah install, buka Gimp2. Ctrl+O untuk buka folder gambar. Then, pilih lah gambar yang korang nak an. Lepas gambar dah ready, baru boleh mula.

1. Nampak toolbox macam bawah ni ? Klik ERASER seperti yang ditunjukkan :


2. Lepas tu, RIGHT CLICK kat gambar. Korang akan nampak LAYER. alihkan cursor ke LAYER, nanti ada anak-II dia. Kat anak-II LAYER, alihkan cursor ke TRANSPARENCY. Kat anak-II TRANSPARENCY ada "Add Alpha Channel" kan ? ok, klik "Add Alpha Channel" !




3. Then, guna cursor untuk padam/transparent part yang korang nak. Faham ? Part ni, memang kena ada kesabaran. Iman pun kena kuat.



Nanti jadi lah macam ni :


4. Dah siap transparent ? Kalau nak save, tekan Ctrl+S. Nanti dia akan keluar macam bawah ni. Nampak tak NAME ? format gambar korang maybe .jpg kan ? Korang WAJIB tukar ke .png . faham ? tapi kalau gambar korang tu memang format .png , tak payah susah nak tukar. 



Pastu, tekan je SAVE. Siap ! Good Luck. Kalau ada masalah, tanya. Tutorial ni boleh digunakan untuk buat header blog. Ppyong ~


Tak boleh save ? Klik 'Select File Type (by Extension)' pastu scroll, pilih JPEG image atau PNG image. elok pilih PNG.


22 comments:

  1. macam mana nak alihkan satu gambar masuk dalam gambar lain ?

    ReplyDelete
  2. @Anonymous, satu gmbr ke gmbr lain ? maksudnya ? hehe, sorry. saya lmbt pick-up sikit. blur ~

    ReplyDelete
  3. nak transparent dia tu kne cket2 la erk ?

    ReplyDelete
  4. gomapta Unnie!
    follow me back pls :)
    -gomawo-

    ReplyDelete
  5. kenapa tak boleh save ? format ada masalah la ~ :"(

    ReplyDelete
  6. x boleh laah . bila tekan ctrl + s , keluar cnth : images2 .xcf . pastu sy tukar laah "xcf" tu kpd "png" , ttp tak boleh save .. dia keluar meseg " You can use this dialog to save to the GIMP XCF format. Use File→Export to export to other file formats " . mcm mana ek ? bls kt cbox saya :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh ? Biasanya nabilah tekan Ctrl+Shift+S je nanti dia terus save kepada PNG (:

      Delete
  7. unnie nape x leh save?? dia jdi cm akk syazlina gak :(

    ReplyDelete
  8. macam mana nk tukar xcf kepada jpg.... dah try byk kali tapi tetap x boleh

    ReplyDelete
    Replies
    1. time nak save gambar, klik 'Select File Type (by Extension)' pastu pilih JPEG image atau PNG image. elok pilih PNG.

      Delete
  9. kalau nak save gambar just click dkt file,and ada kat bawah tu 'export' click tu,pastu save. *sekadar kongsian* ehhh,hehehe,hrp membntu ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank @Fara HunHun . yes ! akhirnya mnejadi jgakkk.. (

      Delete
  10. SALAM, MACAM MANA CARA NAK "BACK" ye? Maksud saya, nak patah balik sebab masa buat transparent tu terlajak, so ter transparent di kat bahagian yang kita tak nak transparent. mcm mana nak back? tk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ctrl+Z or Edit (sebelah File) > Undo

      Delete

I don't approve harsh comments (: