Tutorial + Freebies : Put Scalloped Edges

Assalammualaikum.

Template Designer 
1. Dashboard > Layout > Add a gadget > HTML / Javascript
2. Copy code below and paste in the space ;
<div style=" background-image: url('URL IMG'); top: -10px;  width: 100%; left:0px; height: 44px; z-index: 100; position: fixed; background-hover:filter:alpha(opacity=100);"></div>
3. Save.

Classic Template / Blogskin
1. Dashboard > Template
2. Ctrl + F <html> or <head>
3. Copy code below ;
<div style=" background-image: url('URL IMG'); top: -10px;  width: 100%; left:0px; height: 44px; z-index: 100; position: fixed; background-hover:filter:alpha(opacity=100);"></div>
4. Paste after <html> or <head>
5. Preview > Save template.


F R E E B I E S

1. You can get from theamazingtutorial@tumblr
2. I get scalloped edges below from tumblrboutique@tumblr.

http://static.tumblr.com/mw3v5cd/0xElog61f/02.png
http://static.tumblr.com/mw3v5cd/3tclog60y/01.png
http://static.tumblr.com/mw3v5cd/ooDlog61v/03.png
http://static.tumblr.com/mw3v5cd/Sehlog64x/11.png
http://static.tumblr.com/mw3v5cd/bL2log633/07.png
http://static.tumblr.com/mw3v5cd/dNYlog649/10.png
 http://static.tumblr.com/mw3v5cd/J7Ylog62m/06.png

B O N U S




This code was edited by me so please comment before using them ;o; thanks in advance. Hope you appreciate my hardwork Lol you can change where necessary. Please don't re-tutorial for this ;o;

1. Without sidebar
<div style=" background-image:url('BACKGROUND URL'); top: -5px;  width: 300px; left:-10px; height: 100%; z-index: 100; position: fixed; background-hover:filter:alpha(opacity=100); padding:5px; border: 5px solid #CEE3F6;"></div>

2. With sidebar
<div style=" background-image:url('BACKGROUND URL'); top: -5px;  width: 300px; left:-10px; height: 100%; z-index: 100; position: fixed; background-hover:filter:alpha(opacity=100); padding:5px; border: 5px solid #CEE3F6;">
<br />
<br />
<br />
<br />
<br />
<br />
<center><div style="border-bottom-left-radius: 30px; border-bottom-right-radius: 30px; border-top-left-radius: 30px; border-top-right-radius: 30px; box-shadow:0px 0px 0px #eaeaea; background: #FFF ; padding: 5px; width: 230px;">
<center>
SIDEBAR CONTENT.
</center></div></center>
</div>

Tutorial Link Hover (Cursor)


Assalammualaikum.
1. Template > Edit HTML
2. Ctrl + F to search a:hover {
3. Copy code below and paste under / after a:hover {
cursor:vertical-text;

4. Save template.

S/N : Cursor ada macam-macam bentuk. Ada crosshair, horizontal-text, se-resize, nak letak code icon pun boleh. Kalau nak letak icon sebagai cursor hover. Guna code bawah ni.

cursor: url(URL CURSOR);

[Photoshop] Tutorial Combine Photo

Assalammualaikum.
Aku tak terer pun bab combine gambar jadi real tapi sebab Farhana request, aku buat juga tutorial. Cara aku buat gambar macam woorong. Aku pernah combine gambar woorong yang tu dengan dua gambar myungeun je. Kalau macam Mike, dia memang hebat bab combine gambar *o* Nampak real, sebabkan artwork dia lah aku susah nak tinggalkan woorong -.- Artwork Mike : 1 | 2 . Tutorial ni ikut cara aku. Mungkin ada cara lebih senang tapi entah Lol. 


Aku guna MyungYeol untuk tutorial ni HAHA sebab aku dah tak edit gambar perempuan hehe. Korang kena pandai-pandai cari gambar yang serasi. Maksudnya, yang lebih kurang sama warna. Sebenarnya nak edit color nanti pun boleh tapi sebaiknya pilih kualiti yang sama aa.


1. Buka gambar.
2. Ctrl + N > Set width dan height.
3. Drag kedua-dua gambar ke dalam layer baru.
4. Macam gambar MyungYeol ni, aku buat Sungyeol kononnya belakang L so aku letak layer Sungyeol atas layer L.
5. Right click pada layer atas (Sungyeol), click Blending Options.


6. Adjust opacity supaya nampak layer bawah. Biasanya aku buat 70%. Asalkan nampak layer bawahnya.


Contohnya macam bawah ni. Biasanya orang yang kat belakang lebih kecik so adjust size layer atas (Sungyeol).


7. Click eraser. Pilih bulat. Make sure hardness cukup tajam. Guna je 100%. Lepas tu padam bahagian atas (Sungyeol) yang langgar layer bawah (L) Lol langgar kata dia -.- Bahagian ni memang memerlukan kesabaran. 


Nampak tak perbezaan bahagian yang dipadam dengan yang belum dipadam ?


8. Right click semula pada layer atas (Sungyeol) > Blending Options > Adjust opacity kepada 100%


9. Background gambar Sungyeol dengan L kan lain. Aku copy background dari gambar L untuk samakan background kedua-dua gambar. Click icon seperti di bawah, amik lah mana-mana bahagian background yang bersesuaian. Ctrl + C.


10. Buka balik layer tadi dan Ctrl + V untuk paste background yang korang copy pada gambar L. Ikut step 5 - 8 untuk padam layer background.


11. Bila dah siap, right click pada layer bawah sekali. Pilih Flatten Image. Edit warna atau kualiti sampai korang rasa sama. Selalunya aku guna PSD untuk adjust warna. Good luck especially to Farhana (:


HAHA click to enlarge. Tak nampak real pun. Warna dah ah tak balance OTL 

[Own Made] Freebies Page / Photosets background

Comment before taking them out. No re-freebies.
SIZE : 470 x 466
SIZE : 300 x 297
SIZE : 230 x 269
Request by Aze Alia. Mohon minta kebenaran dia dulu kalau nak save.
Click here to save or get code.
Request by FannieMouse. Mohon minta kebenaran dia dulu kalau nak save.
Click here to save or get code.



Request by Norain. Mohon minta kebenaran dia dulu kalau nak save.

Request by Mirah. Mohon minta kebenaran dia dulu kalau nak save.

Sorry kalau background tu cacat sikit ;~;

How to change twitcon in GIF format

Assalammualaikum.
Go to twtkr.




Image must be smaller than 700kb

Tutorial snow effect in blog

Assalammualaikum.

Template Designer

1. Layout > Add a Gadget > HTML / Javascript.
2. Copy code below and paste in HTML / Javascript space.

<script type="text/javascript" src="http://files.main.bloggerstop.net/uploads/3/0/2/5/3025338/snowstorm.js" />
<!-- now, we'll customize the snowStorm object -->
<script type="text/javascript">
snowStorm.snowColor = '#000000'; // blue-ish snow!?
snowStorm.flakesMaxActive = 999; // show more snow on screen at once
snowStorm.useTwinkleEffect = true; // let the snow flicker in and out of view
</script>
3. Save.

Blogskin / Classic Template

1. Dashboard > Template
2. Copy code below and paste under / after </style>

<script type="text/javascript" src="http://files.main.bloggerstop.net/uploads/3/0/2/5/3025338/snowstorm.js" />
<!-- now, we'll customize the snowStorm object -->
<script type="text/javascript">
snowStorm.snowColor = '#000000'; // blue-ish snow!?
snowStorm.flakesMaxActive = 999; // show more snow on screen at once
snowStorm.useTwinkleEffect = true; // let the snow flicker in and out of view
</script>
3. Preview and Save.

-->

Tutorial rain effect in your blog


Assalammualaikum.

Template Designer

1. Layout > Add a Gadget > HTML / Javascript.
2. Copy code below and paste in HTML / Javascript space.
<script type="text/javascript" language="javascript" charset="euc-jp" src="http://www.hapinemu.net/fobp/bp092/bp092.js"></script><p><a href="http://www.hapinemu.net/blogparts/"></p>
3. Save.

Blogskin / Classic Template

1. Dashboard > Template
2. Copy code below and paste under / after </style>
<script type="text/javascript" language="javascript" charset="euc-jp" src="http://www.hapinemu.net/fobp/bp092/bp092.js"></script><p><a href="http://www.hapinemu.net/blogparts/"></p>
3. Preview and Save.


How to install brushes in Photoshop

Assalammualaikum.

1. Download the .ZIP file.
2. Extract file.
3. Open brushes folder.
4. Open Photoshop's folder.
5. Drag the .ABR file in your {photoshop} > Presets > Brushes folder 


How to use ?
1. Open Photoshop.
2. Click brush.
3. Click icon like below and chose your brush.



Tutorial GIF's Poster

Assalammualaikum.
First, aku minta maaf sebab buat lambat request tutorial ni. Ada beberapa yang request tapi aku lupa sobs. Sebenarnya aku design gambar macam biasa. Lepas tu combine guna photoscape. Aku tak reti buat GIF guna Photoshop walau banyak mana sekali pun aku tengok tutorial Photoshop, still tak boleh faham Lol. Harap tutorial ni membantu.



1. Capture video untuk menghasilkan beberapa layer Lol. Aku dah buat tutorial sebelum ni.
Tutorial Animated GIF's
2. Buka Photoshop > Buka gambar / layer yang korang capture tadi.


3. Ctrl + N untuk layer baru. Layer untuk design. Sorry ayat aku tak berapa kemas sobs. Korang design lah pape kat layer baru tu. Tinggalkan lah ruang untuk layer yang korang capture tu kan.


4. Drag layer yang korang capture tadi ke dalam layer yang korang design. Drag satu-satu kei. Make sure position sama dengan layer sebelumnya.


4. Kalau nak test position dia tepat, klik mata pada layer atas layer sebelumnya macam bawah ni. 


5. Bila dah siap dan save semua layer, buka Photoscape > Animated GIF.
6. Drag lah layer-layer tadi. Ok siap.


Act, tutorial ni tak berguna kan sebab sama je dengan tutorial GIF sebelum ni Lol

Freebies Header for Sidebar


http://2.bp.blogspot.com/-Llg7iLWN6LE/UL84Qi0zZ_I/AAAAAAAADaA/o7Z8A_WgQbI/s1600/H_chan.png
http://4.bp.blogspot.com/-AtgutJhiFK0/UL84YjYZ6KI/AAAAAAAADaI/Jixs5NI_lG8/s1600/H_chi.png


http://3.bp.blogspot.com/-N_pZU2e_2Ik/UL84a9kuwFI/AAAAAAAADaQ/Nvllq_baVLE/s1600/H_gc.png


http://4.bp.blogspot.com/-5ykknzMv04Y/UL84b7dHBvI/AAAAAAAADaU/-7JVXzsVhpw/s1600/H_joe.png


http://3.bp.blogspot.com/-EAkjLZT7uHo/UL84dUHvcQI/AAAAAAAADag/FXi0xNRQsMM/s1600/H_min.png

http://3.bp.blogspot.com/-9DzN45gd_Fs/UL84f-kJDyI/AAAAAAAADao/N9rbBE5TFfE/s1600/H_myung.png


http://2.bp.blogspot.com/-3dMDcv6RG98/UL84iRJp4zI/AAAAAAAADaw/Hzkx195T7Js/s1600/H_onew.png



http://1.bp.blogspot.com/-ux40FxHpwxA/UL84j8dGVlI/AAAAAAAADa4/TDXY2TO2cZY/s1600/H_tae.png


http://1.bp.blogspot.com/-Mh7vCKn_RnM/UL84lGvXeTI/AAAAAAAADbA/TZnviYresws/s1600/H_won.png


http://3.bp.blogspot.com/-__bkJ9Q83ns/UL84mqIBWFI/AAAAAAAADbE/r4jhBmbUKlg/s1600/H_woo.png

 
Re-freebies are not allowed. Take out by commenting. Thanks :3