TUTORIAL PHOTOSCAPE - Making Angst Fanfic's Cover


NO RE-TUTORIAL

Assalammualaikum.


Buka software Photoscape. Pilih EDITOR . Nampak tak button 'MENU' kat belah kanan atas? Klik button tu dan klik 'NEW PHOTO

Akan ada 1 window appear. Set WIDTH + HEIGHT ikut kesukaan.


Tapi untuk cover kawan aku ni, aku terus buat texture. Kalau korang nak guna texture/background yang korang dapat dari Google or mana-mana web, terus klik backgorund tu dari folder komputer korang. Pilih kat belah kiri tu. Kan ada senarai folder.


Step seterusnya, nak masukkan gambar pelakon. Klik icon macam bawah ni dan pilih PHOTO! Korang pilih lah gambar pelakon dari folder komputer. Bila dah pilih, ubah posisi gambar watak tu ikut suka hati. 


Ohya, aku nasihatkan korang pilihlah gambar yang tak penuh sangat dan ngam-ngam saiz watak korang. Contoh gambar bawah ni :


Gambarnya tak perlulah banyak background sangat sebab Photoscape tak boleh TRANSPARENT kan gambar. Lainlah kalau korang ada GIMP2, at least boleh buat gambar transparent. 

Dah set posisi gambar? Ok sekarang klik 'PHOTO + OBJECTS' macam gambar bawah ni. Kadang-kadang ada 1 window appear. Tick 'Combine your photos with objects'


Sekarang adalah part yang paling susah aku nak explain. Ambil perhatian. Disebabkan Photoscape tak boleh transparent gambar, aku guna cara ni untuk buang background gambar watak yang korang add tadi. Macam gambar bawah ni. Klik 'TOOLS'. Pilih 'CLONE STAMP'. 


Kalau nak tambah gambar watak lain, pastikan gambar tu tak bertindih dengan gambar watak pertama. Setiap kali korang tambah gambar, tekan 'PHOTOS + OBJECTS'.



Then, korang tambah lah apa-apa yang korang nak dalam cover tu. Macam cover untuk kawan aku ni, aku tambah gambar Origami sebab ceritanya pasal Origami. Kiranya step ni ikut kreativiti korang.


Dah tambah text atau apa-apa sampai puas, korang boleh save cover tu. Klik SAVE.


Kalau ada 1 window appear macam bawah ni, klik 'NO'. 



27 comments:

  1. fulamak . wa salute ! eh betul ke eje salute tuh lol .

    ReplyDelete
    Replies
    1. LOL salute . betul lah eja tu XD
      aaaa. salute tu untuk apa ? T.T
      HAHA . Thanks comment ASDFGHJKL . Thanks

      Delete
  2. woooooooooooooooooo *O* kay. lawooooo *O* #sambung woooooooooooooooooooooooooooooooo *O*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh kau Ulzzang cina siam. kau dari planet mana hah ? LOL kau.
      lawo ? pffffttttttt kau merepek apa ni.wooooooooooo buruk kan ? -_____-
      Thanks comment .

      Delete
  3. laaa..ta taw plk bole wt poster kt photoscpe...O_0..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut kreativiti insya-Allah boleh :)
      tapi memang susah sikit lah kalau guna Photoscape. At least kena ada Gimp2 kalau tak boleh download photoshop ._.

      Delete
  4. Thank you banyak-banyak! Tuto ni dah tolong Akak. :)
    http://hanawonnie.blogspot.com/2012/02/wee.html

    ReplyDelete
  5. Lama sye cri tuto ni ..!!
    Nasib baik ada akak !!
    Thankss!

    ReplyDelete
    Replies
    1. LOL "nasib baik ada akak" XD
      Welcome adik ^^

      Delete
  6. Unnie, tak fahamlah bab clone stamp tu. Yang lain dah okey dah :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tekan clone stamp, pastu amik pape ruang background tu. then, letak je kat mana-II tempat yang awak nak texture sama dgn background . err. sorry kalau tak faham :/

      Delete
  7. Replies
    1. tak jadi ? dah click "PHOTO + OBJECTS" ?

      Delete
  8. Aeygo!!~ Senang je kalau gune photoscape ^_^

    ReplyDelete
  9. Thankssss unnie~ KYAAAAA! Excited gilaa bila dah boleh buat :)

    ReplyDelete
  10. Kyaaa senang gila, thanks for the tuto ;__;

    ReplyDelete
  11. thank you..boleh jugak blajar buat..

    ReplyDelete
  12. thanks very much for the great tuto :D

    ReplyDelete
  13. Kalau nak letak kat fanfic camne ?? hehe ^^

    ReplyDelete
  14. Macamana nak ilangkan gamba ptama lepas buat clone tu?maknenya cuma nak guna yg clone je.yg asal nak buang.macammana ye?

    ReplyDelete
  15. saya punya kenapa takda tools? omg! ><

    ReplyDelete
    Replies
    1. photoscape awak version apa ya?

      Delete

I don't approve harsh comments (: