Tutorial Guna Blogskin

1 . Pilih skin di www.blogskins.com .
2 . Klik pada skin pilihan . Scroll sikit ke bawah . Klik 'Blogger Main' seperti di bawah . Klik untuk tumbesaran .


3 . Check folder download, buka file blogskin yang di-download tadi.
4 . Design > Edit HTML . Scroll ke bawah . Bawah sekali, klik 'Revert to Classic Template' 
5 . Paste code yang di-download tadi di ruangan Template seperti di bawah :



NEW VERSION




---------------------------------------------------------------------------------------------


Code yang boleh ditukar mengikut pilihan :
1 . Background blog 
Cari (Ctrl+F) code > body {
bawahnya ada background:url(..............)
boleh tukar link dalam kurungan (............) kepada link background kesukaan.


2 . Blog ID
Paling penting, jangan lupa tukar blog ID. Cari (Ctrl+F) code blogID= 
Ada nombor banyak-II kan ? Tukar nombor tu kepada blog ID sendiri. Mana nak dapat blog ID ? Rujuk gambar bawah ni. Klik untuk tumbesaran.


3 . Header
Cari (Ctrl+F) code <head> 
Copy code ini : URL HEADER"></center>
Paste atas <head>
Ada sesetengah blogskin tak perlukan header. Bergantung pada blogskin yang dipilih.

4 . Gadget
Contoh gadget disable right click. Copy code gadget, kemudian paste di atas code </body> .

16 comments:

  1. macam mana nak buat guna blogger baru ni?Susalah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya-Allah will update new tutorial kei :D

      Delete
  2. tolonglahh. blogger baru ni sangat susah nal masuk template baru.dah melangok depan laptop berjam2 , tapi takde ape pon jadik.sob3.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya-Allah nanti saya update tutorial baru :)

      Delete
  3. bila dah tukar, tak boleh bukak layout. kenapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau guna blogskin / classic template, memang tak pakai layout. template designer je guna layout (:

      Delete
  4. dah try buat..memang menjadi..tapi bila nak edit, dah blur...ahhahaha...
    terpaksa balik ke "old style"

    btw, thnx tutorial ni...memang menjadik..dah lama try, x dapat....

    # www.momslurve.blogspot.com #

    ReplyDelete
  5. Thanks akak fr the sharing. Goodluck fr the upcoming SPPM. mAY ALLAH helps you :>

    ReplyDelete
  6. salam akak..sy nk tye ne..knpe org tak bleh nk follow sy eh?ad org ckp sbb sy x tkar blog id..cmne nk tkar blog id?help me ples..sy blogger bru

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam. Tengok no.2 cara nak tukar blog ID. Kalau tak boleh juga mesej akak kat facebook.com/officialnabilahfaridz :)

      Delete

I don't approve harsh comments (: