Konsep Boyfriend

aku tahu lagu ni awesome kyaaaa ;~;
Assalammua'laikum,
       Dari semalam lagi memang aku tunggu MV Boyfriend sejak tengok teaser dia ;A; pehal awesome gila. Boyfriend dah besar panjang dah weh Lol dulu imej cute and sugary je, sekarang dah upgrade agagagaga bertambah-tambah lah Bestfriend. Foineee Minwoo matured -.- boleh pengsan kalau tak kawal emosi. Donghyun pun fuyooo kemain handsome dengan rambut kedepan 'o' and lagi sorang tu, Jeongmin o-o-o-maaaaa superb handsome Lol lagi2 time dia pakai baju putih. Aku memang suka tengok lelaki pakai baju serba putih, nampak suci, kemas, macho, handsome, perfffffffffffffect harhar. Ekceli, aku dah mula lupa nama diorang Lol especially Hyunseong eh eja nama dia ? and Donghyun. Pehal tah aku selalu lupa nama diorang. Member lain aku ingat lagi Lol.

       Tadi aku tunggu mak aku dari pukul 1.10 sampai 2.30 kat sekolah. Dari kat sekolah lagi, aku tak sabar nak balik tengok MV Boyfriend ni weh ;A; Balik2 terus buka allkpop. Nosebleed tengok boypren ;A; wae so smaaaaaaart dengan dance dia lagi, memang non-stop aku main button replay. Then, aku baru teringat pasal title lagu tu, "Janus" so aku cari maksud lagu tu.
CLICK FOR BOYFRIEND - JANUS LYRICS TRANSLATION
       Bila tengok pada lirik, macam pasal perempuan kan ? Kwangmin dengan Youngmin tu kira bermuka dua, tunjuk happy depan perempuan tu tapi hakikatnya terseksa lebih kurang cenggitu sebab perempuan tu tinggalkan diorang ? Weh perempuan tu boleh campak Jo Twins ke rumah aku je lah kalau tak nak -.- kei ignore. Wait, aku tak faham sebenarnya ._. perempuan tu tinggalkan diorang atau sebaliknya ? Apa2 je lah. Deduksinya, Lol lagu ni berkenaan lelaki bermuka dua atau berbeza personaliti bila perempuan tu ada dan tiada. Cuma... ada satu part tu, "Only you are my master, if you want, you can leave me, I will let you go, for you, I will let you go". Apa maksud "master" kat situ ? Perempuan tu ? Mungkin.

       Pada pendapat aku, lagu ni diberi tajuk "Janus" sebab nak menonjolkan keunikan dan memberi maksud kepada konsep lagu tu di mana lelaki bermuka dua. Hari tu aku dah bagitahu maksud Janus kan ? Sokey, aku copy paste balik.
In ancient Roman religion and mythologyJanus (LatinIanus) is the god of beginnings and transitions, thence also of gatesdoors, doorways, endings and time. He is usually a two-faced god since he looks to the future and the past. The month of January was named in honor of Janus by the Romans. -wiki
       Maksudnya kat situ, lagu boypren ni bertajuk "Janus" sebab berkonsepkan "two-faced" je kot. Kalau tengok MV pun, macam tu kan. Tak ada pape yang pelik pun. Btw, composer lagu ni ialah Sweetune. Tadi aku search koleksi lagu yang Sweetune compose, kebanyakannya takde kena-mengena dengan iluminati. Antara lagu Sweetune : INFINITE - Paradise, KARA - Pandora, INFINITE - She's a Fantasy, BOYFRIEND - I'll be there. Aku rasa, Sweetune suka tajuk unik Lol.

amboi. tak payah nak handsome sangatlah kan -.-
       Tak boleh nak setuju pendapat aku 100%. Siapalah aku yang berfikiran cetek secetek-ceteknya ini. Insya-Allah kalau sempat, esok aku tanya ustazah aku. Aku bersungguh-sungguh nak tahu kenapa Janus ada kaitan sebab lagu ni best woh. Kalau rasa ragu2, berhenti dulu dengar lagu ni. Tanya pada yang lebih tinggi ilmunya macam ustaz ustazah. Tapi aku memang tak syorkan korang keluarkan ayat seperti berikut :
"I'm addicted to Janus (Lagu tu)"
"I'm addicted to Boyfriend's songs, Janus"
      Memandangkan Janus tu Tuhan dalam agama Roman, jangan cakap korang suka lagu tu dengan menyebut tajuk lagunya. Walaupun korang tak bermaksud sebut Janus tu sebagai Tuhan dalam agama Roman tapi kena hati2 juga -.- Sebaliknya, bagitahu dengan ayat lain. Contoh : "Aku suka lagu baru boypren yang youngmin pakai contact lens tu". Aku dengar je lagu ni sebab aku baca translation dia, tak ada kena-mengena pun dengan Tuhan. Maybe nak unik so, diorang pakai tajuk "Janus". Sokey, esok aku tanya sesiapa yang bijaaaak.

Aku paling suka part atas ni. stop lama2, siap screen capture lagi T__T
Dari tadi aku dengar lagu Boyfriend - Good Night. Gila best -.-

7 comments:

  1. Wooooooo lagu baru Boyfriend memang killer betul.Haha rehat kejap lepas study :)

    ReplyDelete
  2. eden rasa pasal perempuan tu tinggal kan dia ._. *nods* rasanya lah

    ReplyDelete
  3. hope you will tell me with detail about JANUS. do follow me back at twitter @_syusyuu :)

    ReplyDelete
  4. hope u will tell me with detail about JANUS's song. do follow me back at twitter @_syusyuu :)

    ReplyDelete
  5. thanks for the info unnie :)
    edem addicted gilaa dengan lagu nih ._.

    ReplyDelete
  6. minat sweetune music gak....but i'm insipit..huhuhu

    ReplyDelete

I don't approve harsh comments (: