Blogskin : BOYFRIEND

Assalammualaikum.


PASTE THE CODE BELOW AT REAL-TIME HTML EDITOR FOR LIVE PREVIEW. 


1. Change YOUR BLOG ID.
2. How to get Google Friend Connect code ? Click here.
Comment before using. Remove credit is strictly not allowed.

Tutorial Two Column in Blog Post

Lol found from EXO

모든 게 꿈이기를 모든 게 다 거짓말이기를
modeun ge kkumigireul modeun ge da gojitmarigireul
미안하단 말 잘 지내라는 말도 더는 내게 하지마
mianhadan mal jal jineraneun maldo doneun nege hajima

(알고 있어) 다신 오지 않을 너
(algo isso) dasin oji aneul-lo
(알면서도) 그래도 널 기다릴게
(almyonsodo) geuredo nol gidarilge

꿈결처럼 너를 만났고 꿈결처럼 사랑을 했어
kkumgyolchorom noreul mannatgo kkumgyolchorom sarangeur-hesso
우리들의 사랑은 마치 꿈처럼 행복했는데
urideur-e sarangeun machi kkumchorom hengbokhenneunde
꿈결처럼 내게 나타나 꿈결처럼 날 떠나갔어
kkumgyolchorom nege natana kkumgyolchorom nal ttonagasso
다시 내게 돌아와 나는 여기서 널 기다릴 테니
dasi nege dorawa naneun yogiso nol gidaril teni

자꾸 목이 메여서 아무 말도 할 수가 없었어
jakku mogi meyoso amu maldo hal suga obsosso
너의 두 눈이 날 바라보지 않고 고개를 돌리니까
noye du nuni nal baraboji anko gogereul dollinikka

(아직은 난) 너를 보낼 수 없어
(ajigeun nan) noreul bonel su obso
(아직도 난) 너 땜에 울고 있잖아
(ajikdo nan) no tteme ulgo itjana

꿈결처럼 너를 만났고 꿈결처럼 사랑을 했어
kkumgyolchorom noreul mannatgo kkumgyolchorom sarangeur-hesso
우리들의 사랑은 마치 꿈처럼 행복했는데
urideur-e sarangeun machi kkumchorom hengbokhenneunde
꿈결처럼 내게 나타나 꿈결처럼 날 떠나갔어
kkumgyolchorom nege natana kkumgyolchorom nal ttonagasso
다시 내게 돌아와 나는 여기서 널 기다릴 테니
dasi nege dorawa naneun yogiso nol gidaril teni

아닐 거라고 다 꿈이라고 그렇게 믿고 싶은데
anil gorago da kkumirago geuroke mitgo sipeunde
보고 싶다고 널 사랑한다고 나의 맘 너에게 말하고 싶어
bogo sipdago nol saranghandago naye mam noege mar-hago sipo

꿈결처럼 너를 만났고 꿈결처럼 사랑을 했어
kkumgyolchorom noreul mannatgo kkumgyolchorom sarangeur-hesso
우리들의 사랑은 마치 꿈처럼 행복했는데
urideur-e sarangeun machi kkumchorom hengbokhenneunde
꿈결처럼 내게 나타나 꿈결처럼 날 떠나갔어
kkumgyolchorom nege natana kkumgyolchorom nal ttonagasso
다시 내게 돌아와 나는 여기에서 널 기다릴게
dasi nege dorawa naneun yogieso nol gidarilge
Two column like this

1. Dashboard > New Post
2. Paste code below in HTML's post and change where necessary ;

<div style="background-attachment: scroll; background: #f0f0f0;-moz-column-count: 2; -moz-column-gap: 25px; -webkit-column-count: 2;-webkit-column-gap: 25px; -o-column-count: 2; -o-column-gap: 25px;column-count: 2; column-gap: 25px; height: auto;width: auto; padding: 10px"> CONTENT HERE </div> 

Tutorial Auto Select All / Highlight Scrollbox

EXAMPLE

<textarea cols="50" onclick="this.focus();this.select()" readonly="readonly" rows="10">TEXT HERE
</textarea>

Why I ship Jaehyo with Naeun ?

It all started when I found a post saying that Jaehyo likes Naeun. So I decided to find the proof for that statement Lol. I googled Nahyo and mostly found about nahyo from Tumblr. Ya know, Tumblr is the best source Lolol. Block B and APink once met in Younha's Starry Night. Block B members were asked which APink's member were their favorite so Jaehyo answered Naeun. APink also were asked which Block B members were their favorite but their manager told them to answer 'I don't know'. I think, if APink's members got a chance to answer it, maybe Naeun will probably answer Jaehyo ? Lol because Naeun likes a guy with manly personality, honest and bad boys.

Before, I'm myungeun shipper because Myungsoo and Naeun have so much in common that I think they're match for each other but when I knew about nahyo, my myungeun feels started to fade away Lol plus Myungsoo get paired with various girl and Naeun got haters because of myungeun. So I think it's better to ship nahyo. At least I think nahyo are real haha. I also think that BBC are the coolest fandom. I read an article about Jaehyo saying that he was a trainee for B2ST but eventually had to give up due to his knee accident. Woah if Jaehyo is one of B2ST's member, there will be a bunch of nahyo's moment ;A; but still I like Jaehyo in Block B. Block B, stay strong with cool BBC ;~;



Credit FYSNE

Sorry for the grammar error. English is not my main language ._.

[PHOTOSCAPE] Tutorial Header Blog


Assalammualaikum.
Sekarang macam datang fenomena header yang simple Lol maybe sebab terikut blog Nana, ramai buat header penuh. Sebab simple, sebenarnya guna Photoscape pun boleh kalau takde GIMP2 atau Photoshop. Boleh juga buat header setaraf Photoshop sebab sekarang ni hampir semua benda ada kat internet. Kena rajin nak cari je. Ramai orang buat freebies. Tak payah malu nak amik asalkan dapat kebenaran. Dari brush, PNG, background, semua tu banyak kot orang buat freebies hoho.

BACKGROUND TRANSPARENT

1. Header bersambung dengan body blog.

Header ni perlukan background transparent tapi Photoscape tak boleh buat background transparent so aku bagi freebies background transparent. Tekan link atas tu dan save. Background transparent tu tak nampak sebab tu putih je Lol jangan takut untuk save. 

Buka background transparent yang korang save tadi. Set size. Background tu memang akan appear as warna putih bila buka dengan Photoscape tapi sebenarnya transparent. Tekan 'Rounded Box Mode' macam dalam gambar bawah ni. Fill dulu dengan color yang pekat supaya nampak bentuknya pada background transparent tu. Make sure titik tepi bentuk tu kena pada penjuru background. Kalau rasa tak nampak, set dulu bentuk tu kepada opacity. Bila dah puas bentukkan dan dah tambah tulisan ke sticker ke, maknanya bila dah design header tu, tukar warna bentuk Rounded Box kepada putih dan opacity mestilah 100%. Kemudian, tekan icon 'Photo + Objects'. Bila ada window kecik tu kan, tick 'Combine your photos with objects'.


2. Header awan bersambung dengan body blog.

Header awan pun perlukan background transparent. Buka background transparent, tekan Object > Circle Mode. Fill dengan warna yang pekat. Create bentuk bulat banyak-banyak sampai dia jadi awan. Bila dah siap bentuk awan, tukar warna pekat tu kepada warna putih atau warna yang korang nak lah. Then, click 'Photo + Objects' > tick 'Combine your photos with objects'.



F R E E B I E S
 

Ctrl + Click on image kalau nak amik.

3. Header full (Page Style).

Style ni inspired by Nana Johari sebab dia pernah guna header macam ni. Header macam ni boleh juga terus edit guna Page tapi kalau nak lebih pelbagai, ikut step ni Lol. Tekan Menu > New Photo > Set width + height > Color. Lepas tu klik icon gambar macam bawah ni untuk add Photo. Susunlah gambar ikut suka. 


4. Header full (Background Color).

Style ni pula inspired by Atiqah Jaidin. Comel je header camni walaupun simple. Aplikasikan tutorial yang pernah aku tunjuk, tutorial simple graphic. Menu > New Photo > Set width + height > Color. Tambah gambar yang korang nak. Contohnya aku buat Baekhyun kan. Lepas dah tambah gambar dan dah letak di posisi yang betul, klik 'Photos + Objects'. Kalau ada window kecik tu, tick 'Combine your photos with objects'. Then, tekan Tools dan pilih Paint Brush. Warnakan tempat yang korang nak warnakan bagi gambar karakter header tu berbentuk. Gunakan Objects yang Photoscape dah sediakan untuk design header korang.


Kalau nak gambar k-artist transparent, klik sini untuk pergi ke freebies.

Tutorial Korean / Hangul and Japanese / Hiragana numbers icon

  • Suho
  • Sehun
  • Baekhyun
  • Chanyeol
  • Kyungsoo
  • Kai
  • Tao
  • Kris
  • Luhan
  • Chen
  • Lay
  • Xiu Min

  • Blogskin / Classic Template

    1. Dahboard > Template
    2. Copy code below :

    #labelList {
    }
    ul#label-list {
    text-align:justify;
    margin-left:-38px;
    margin-top: -10px;
    }
    ul#label-list li {
    display:inline;
    }
    ul, li {
    list-style-type: hangul;
    }

    3. Paste the code above / before </style>
    4. Copy code below :
    <li>

    5.  Paste beside any sentence that you want to put this number.
    6. Preview & Save.

    Template Designer


    1. Dahboard > Layout > Add a Gadget > HTML / Javascript
    2. Copy code below and paste in the space :

    <style>
    #labelList {
    }
    ul#label-list {
    text-align:justify;
    margin-left:-38px;
    margin-top: -10px;
    }
    ul#label-list li {
    display:inline;
    }
    ul, li {
    list-style-type: hangul;
    }
    </style>
    <li>content</li>
    <li>content</li>
    <li>content</li>
    <li>content</li>
    <li>content</li>
    <li>content</li>

    3. Save.

    Can change hangul (Korean) to hiragana (Japanese)

    Freebies PNGs / Renders

    Assalammualaikum.
    Aku freebies benda ni sebab aku nak clear pendrive aku. Lama kot aku simpan. Banyak sangat PNG sebab dulu aku suka buat header guna gambar orang kan, buat poster lagi. Nak buang tapi sayang, baik upload kat mana-mana dulu kan. Lagipun susah juga nak transparent gambar Lol tapi ada certain gambar yang tak di-transparent dengan betul. Kalau ada comot tu, korang pandai-pandailah padam. Ada juga certain gambar dah ada stroke.

    Cara save PNG, Ctrl + Click. Hahaha kesan daripada blog Nana haritu Lol senang tak payah copy code bagai. Kalau amik, harap komen dulu. Thanks. For sure, re-freebies sangatlah dilarang. Tak perlu credit melainkan korang guna gambar ini untuk header dan header tu pula dijadikan freebies. Itu perlu credit. Maaf, aku memang banyak songeh.

     












     


    Please comment before take out any content.