[PHOTOSCAPE] Tutorial Header Blog


Assalammualaikum.
Sekarang macam datang fenomena header yang simple Lol maybe sebab terikut blog Nana, ramai buat header penuh. Sebab simple, sebenarnya guna Photoscape pun boleh kalau takde GIMP2 atau Photoshop. Boleh juga buat header setaraf Photoshop sebab sekarang ni hampir semua benda ada kat internet. Kena rajin nak cari je. Ramai orang buat freebies. Tak payah malu nak amik asalkan dapat kebenaran. Dari brush, PNG, background, semua tu banyak kot orang buat freebies hoho.

BACKGROUND TRANSPARENT

1. Header bersambung dengan body blog.

Header ni perlukan background transparent tapi Photoscape tak boleh buat background transparent so aku bagi freebies background transparent. Tekan link atas tu dan save. Background transparent tu tak nampak sebab tu putih je Lol jangan takut untuk save. 

Buka background transparent yang korang save tadi. Set size. Background tu memang akan appear as warna putih bila buka dengan Photoscape tapi sebenarnya transparent. Tekan 'Rounded Box Mode' macam dalam gambar bawah ni. Fill dulu dengan color yang pekat supaya nampak bentuknya pada background transparent tu. Make sure titik tepi bentuk tu kena pada penjuru background. Kalau rasa tak nampak, set dulu bentuk tu kepada opacity. Bila dah puas bentukkan dan dah tambah tulisan ke sticker ke, maknanya bila dah design header tu, tukar warna bentuk Rounded Box kepada putih dan opacity mestilah 100%. Kemudian, tekan icon 'Photo + Objects'. Bila ada window kecik tu kan, tick 'Combine your photos with objects'.


2. Header awan bersambung dengan body blog.

Header awan pun perlukan background transparent. Buka background transparent, tekan Object > Circle Mode. Fill dengan warna yang pekat. Create bentuk bulat banyak-banyak sampai dia jadi awan. Bila dah siap bentuk awan, tukar warna pekat tu kepada warna putih atau warna yang korang nak lah. Then, click 'Photo + Objects' > tick 'Combine your photos with objects'.



F R E E B I E S
 

Ctrl + Click on image kalau nak amik.

3. Header full (Page Style).

Style ni inspired by Nana Johari sebab dia pernah guna header macam ni. Header macam ni boleh juga terus edit guna Page tapi kalau nak lebih pelbagai, ikut step ni Lol. Tekan Menu > New Photo > Set width + height > Color. Lepas tu klik icon gambar macam bawah ni untuk add Photo. Susunlah gambar ikut suka. 


4. Header full (Background Color).

Style ni pula inspired by Atiqah Jaidin. Comel je header camni walaupun simple. Aplikasikan tutorial yang pernah aku tunjuk, tutorial simple graphic. Menu > New Photo > Set width + height > Color. Tambah gambar yang korang nak. Contohnya aku buat Baekhyun kan. Lepas dah tambah gambar dan dah letak di posisi yang betul, klik 'Photos + Objects'. Kalau ada window kecik tu, tick 'Combine your photos with objects'. Then, tekan Tools dan pilih Paint Brush. Warnakan tempat yang korang nak warnakan bagi gambar karakter header tu berbentuk. Gunakan Objects yang Photoscape dah sediakan untuk design header korang.


Kalau nak gambar k-artist transparent, klik sini untuk pergi ke freebies.

11 comments:

  1. errr~ sori klu adik mnyusah kn unnie~ mianhe~ :( btw gumawo~ buat kn tuto ni~ da lama adk nk~ gumawoyo~ :D adik xtau cm ne nk blas jasa unnie...:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh tak susah pun. boleh tambah tutorial dalam blog ni. akak suka bila orang request tutorial :)

      Delete
  2. camne na bad header ? takk paam sangad :/

    ReplyDelete
  3. thanks . finally , I can create my own header

    ReplyDelete
  4. ummm, yg akak cakap psl header transparent tu, mane link freebies background transparent tu? hehe thnx

    ReplyDelete
  5. nak tnye , mcm mana nak download adobe photoshop ? ssh sgt la =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebelum ni saya download dari 4shared tapi tak tahulah sekarang. try search google. sorry :/

      Delete
  6. kenapa gmbr header saya kat tengah2,?xfull....mcmana nk edit?

    ReplyDelete

I don't approve harsh comments (: