[PHOTOSCAPE] Tutorial Simple Graphic part II

This kind of graphics. Inspired by here.

Assalammualaikum.

1. Save apa-apa gambar. Sebaiknya simple.
2. Bukalah gambar tu kan Lol. Pilih Tool > Paint brush. Sekarang, warnakan background dengan warna yang korang nak. Warnakan tempat yang korang nak warnakan. Part ni memang perlukan kesabaran. Tangan kena longgar haha kalau comot sikit pun takpe.


3. Lepas dah warnakan, tekan Home > Filter > Gradient Tool untuk create space pada gambar. Kalau nak create space, sebaiknya Range tu 0. Margin tu biar banyak sikit, 100 ke kan. Ikut suka hati.


4. Macam mana nak buat line dot dot tu ? Tekan Object > Line Mode. Lukis line keliling karakter gambar. Comot pun takpe Lol aku tak habis-habis 'comot pun takpe comot pun takpe' tsk. Kadang-kadang comot tu lah art haha.


5. Dah siap buat line, letaklah Text, Photo, apa-apa dalam graphic korang tu. Siap. Haa, kalau nak gambar berkualiti, better sharpen. Aku rasalah, sharpen. Weh, aku pun tak tahu aku ajar apa ._.

Guna cara ni, aku buat poster Romantic Comedy ok sila ketawa atau lagi sopan, gelak tengok poster bawah ni. 100% guna Photoscape. Aku suka buat experiment. Setiap Filter kat Photoscape aku dah explore Lol. Aku paling suka effect Cellophane. Gambar tu akan jadi macam ada shadow, sikit haha. Aku ingat nak explore GIMP2 pula. Photoshop tu nanti-nantilah aku explore lagi. Terlalu banyak benda dalam Photoshop tu weh. Pening. Tahu yang basic pun kira okay harhar.


Sorry muka handsome ni jadi experiment.


10 comments:

  1. unnie naafa~ thanx~ yay !! adik ada photoscape je...photoshop xde...nasib baik unnie edit guna photoscape !! yay !! *excited*

    ReplyDelete
  2. unnie naafa~ cm ne nk ltak kt blkg nama "Xi Luhan" tu ada kotak biru tu???

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. tekan Object. nanti ada macam-macam bentuk.

      Delete
  4. okie dokie~ gumawoyo~ sori la klu adk tny mcm2~ mianhe *bow* :(

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. tak ingat :/
      cuba tengok sini
      http://behindmysoom.blogspot.com/2013/02/fonts.html

      Delete

I don't approve harsh comments (: