Study Tips | God of Study


Assalamualaikum.

Malas nak belajar? Tak ada semangat nak belajar? Lol ayat eksen sikit. Kalau rasa malas or takde semangat nak study kan, aku syorkan kepada kpoppers khususnya, tengoklah drama God of Study. Kei tahulah drama ni zaman 2010 dulu tapi aku baru tengok haha. Walaupun tak sempat tengok sampai habis, tengok sampai episod 10 je tapi banyak gilo study tips yang aku dapat dari drama tu. Serious. Dijamin. Lagipun hero dia Yoo Seung Ho hengseng. Time aku tengok drama ni kan, kagum dengan cara student special class belajar. Gilo bersungguh-sungguh sampai menangis.  Dari fail, dapat perfect score. Diorang kata, penat tu perkara biasa dalam belajar. Dah kata pun nak dapat perfect score kan? Aku rasa, belum terlambat untuk perbaiki diri dan pupuk minat belajar.

Tahukah anda, sekolah menengah di Korea beroperasi selama 12 jam dari 8 pagi sehingga 8 malam. Kalau ada kelas tahanan, akan di-expand-kan kepada 9 malam hah. Kalau tak silap, hari cuti cuma Sabtu. Ahad sekolah ah tu maknanya. Kalau tak silap lahhhh. Jadi, bersyukurlah dapat sekolah di Malaysia keke. Aku dah tak simpan hasrat nak sambung belajar ke Korea ceceh sebab takut aku ni lambat belajar bahasa Korea. Nanti jadi language barrier antara aku dengan lecturer aha.

Drama God of Study sesuai untuk pelajar yang akan menduduki exam penting.

* * * * * * *

" I think it is not that bad to study hard for only one year "

Study Tips from God of Study :
  •  When you're studying, only books, notebooks and pen on your desk.
  •  Stay away from internet or gadget because they're monsters that will destruct your study.
  •  When you're studying, no headphones, earphones or in short, no music. Only your voice heard.

How to get perfect score in your exam :
  •  Do not be lazy before the test done.
  •  Work on exam questions continuously until you get bored ( use many methods to solve the problem )
  •  Constantly memorize until you fall asleep ( your brain have the ability to review the things you've learned until you fall asleep and do your best to memorize as much as possible ) 
  •  Sleep well. Do not sleep less than 6 hours.

Secret of learning Math :
  •  Mathematics is the multiplication table, so to answer questions quickly without thinking, have a basic instinct to Math.
  •  Remember basic formulas. 
  •  Remembering and continuing work on the problems till you get bored.

Secret of learning foreign language ( used to study English subject ) :
  •  Memorize as many words as you can ( be a fool )
  •  Hold yourself, understand about the appropriate vocabulary skills that we have, mark the things you don't understand.
  •  The answer is always hidden in the question, and take a closer look at the question.
  •  During exam, don't be show off with bombastic or sophisticated word to impress your examiners but use the right grammar without error. That's the important thing.

Secret of learning subject full of facts (Biology, Physics, Chemistry, History etc) :
  •  Make a "Memory Tree" with different color.
  •  Flash card which have question and answer.

Overcoming nervousness during exam :
  •  Methods to overcome nervousness during exam
21 days before the exam, get used to sleeping that well. Sleep well and always fresh all the time is that the best treatment.

  •  Daily schedule
Learning will become a part of you. All your life, learning will become part of the daily schedule. Trials / test will be conducted periodically on schedule. Important needs that we have to do this, it will help us learn with efficiently and build our confidence.

  •  The impression left in the study
During a break, think about the test scenario. Imagine you are undergoing the test. Good also if you look at the examination hall before the exam begins. Do not let the new environment affects you making stupid mistakes just because you're nervous. 

  •  Self-confidence in what you have prepared so, study study study and study.

* * * * * * *

Tips belajar tambahan bagi pelajar Islam :
  •  Sebelum belajar, niat bahawa aku belajar ini kerana Allah S.W.T.
  •  Kalau hilang fokus masa belajar, berwudhuk dan solat sunat.
  •  Utamakan seruan Allah S.W.T.. 

Jadikan solat sebagai terapi diri selepas penat belajar. Imam Ghazali ada mengatakan bahawa :

" Orang yang menyahut seruan azan dengan serta merta meninggalkan segala urusan untuk menunaikan solat berjema'ah, di akhirat kelak, dia akan dijemput oleh Allah S.W.T dengan penuh lemah-lembut dan menjadi tetamu-Nya. "

  •  Membaca doa dan berwudhuk sebelum mula belajar.
  •  Tak lupa membaca al-Quran walau sesibuk mana pun kita.
  •  Mak aku kata, rugi tak solat tahajjud kalau rajin bangun tengah-tengah malam. 
  •  Usaha dan tawakal. Bukan usaha je, bukan tawakal je. Mesti dua-dua complete haaa.

22 comments:

  1. T H I S ! Thanks Nabilah. tapi kan, kak Aifa mesti kena pakai earphone or headphone masa belajar. kalo x memang nama je study tapi x masuk satu habuk pun. laggi satu, kak Aifa mesti bawak masuk ipod or mp3 masa final exam. SPM dulu pun sama. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome 'w'
      oh, kalau nabilah memang tak boleh dengar lagu time study. rasa macam terikut je nyanyi, yang baca semua tak terikut haha. lain orang lain cara kan. asalkan dapat nilai mana baik untuk diri sendiri ;)

      Delete
  2. cerite ny kalau tengok waktu nak exam.. memang ade semangat nak belajar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. agreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ~
      seung ho handsome woh haha

      Delete
  3. thanks, thanks! thanks akak for the tips T.T nak tengok cerita tu memang malas tahap maksima ni = o = saya suka dengar lagu waktu belajar. tak boleh kalau tak dengar lagu. tapi masalahnya nanti saya ikut menyanyi --' satu apa pun tak masuk dalam otak xD oh memang exam besar pun. UPSR v.v ahahaha tak de lah sebesar SPM pun YuY btw saya doakan akak dapat 9A+ ! ^^ pray for me TT___TT saya anak last dan saya je lah yang diharapkan untuk capai 5A ;~; aigoo =w= lagi sekali thanks uwaaaaa *u*

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;AAAAAAAAAAAA; welcomeee eyraaaaaaaaaaaa ;AAAAAAAAA;
      akak ringkaskan apa yang akak dapat dari drama tu je haha no problem. em, kalau sedar lagu tu mengganggu, better avoid music time belajar. akak pun doakan Eyra Azmy dapat 5A dalam UPSR 2013. Amin. banggakan parents ;~;

      Delete
  4. woaw! thnks dear.. rase macam kene panah petir time bace entri ni tadi. haha ;D lagi-2 yg pasal dgr lagu time study tu.. Hanie mmg salu dgr ipod or mp4 while study lol (tapi kalau buat Math boleh je kot nak buat smbil dgr lagu) and i'll try to avoid that habit thoo.. btw, thnks a lot for this great info nafaa =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA sampai kena petir XD
      oh, buat math boleh kot since takde fakta yang kena hafal kan. lagipun math tu macam game, kata Cha Ki Bong dalam drama tu Lolol. avoid it kalau benda tu mengganggu tau. welcomeeeeeeee :D

      Delete
  5. unnies~ thanks for the drama and tips i think i'm not too late right? for PMR. anyway wish you luck for SPM. Allah permudahkan segala urusan kita. InsyaAllah. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. afiqah ~ welcome in advance. akak time PMR dulu, sebulan sebelum PMR baru struggle haha. Struggle lebih awal lagi baik ;)

      Thankgyu for wishing me luckkk. Akak pun doakan Afiqah dapat straight A dalam PMR tahun 2013. Amin. 8A or 9A ? good luck :D

      Delete
  6. wow nice tips :) bgs2 nanti farhan coba amalkan!!

    ReplyDelete
  7. Kinda help me a lot ! Thanks >< Hu ! Kena kuatkan semangat untuk study ni haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. I think, method used in GOS mostly effective (:
      welcome haha.

      Delete
  8. Good Luck untuk kak nafaa ! :D Woottt seung hoo ! xDDD

    ReplyDelete
    Replies
    1. THANKGYUUUUUUUUUU :>
      Seung Ho akak punya hahaha ok hambar XD

      Delete
  9. heeeeeeeeeeee thanks for listing the tips :D
    enternally MASter of study penyunting semangat lol .
    sy dh try time pmr dlu tengok cerita ni memang bg rasa nak study betul-betul .and this year once again .thankssseu mengingatkan cerita ini kembali .hee .struggling for 9A+ in Spm for both of us .;) gudluck for you tu nabilah .

    ReplyDelete
    Replies
    1. no problem :D
      serious betul. kalau nak cipta semangat belajar, at least drama ni membantu. ada kesedaran sikit Lol. ok good luck ! :D

      Delete
  10. Tiba-tiba rasa semangat nak study. :)

    akak tengok drama ni kat mana ya?

    ReplyDelete

I don't approve harsh comments (: