[PHOTOSHOP] Tutorial Coloring Photos / Convert Black & White to Color Photos

Assalamualaikum.

Do not re-tutorial | Tidak dibenarkan re-tutorial okkkkkk

1. Buka gambar
    Open your black and white photo

2. Right click pada layer gambar > Convert to Smart Objects > Rasterize Layers
    Right click on photo's layer > Convert to Smart Objects > Rasterize Layers

3. Set foreground color kat Toolbox
    From the Toolbox, select your desired color by clicking 'Set foreground color'



4. Right click pada Brush Tools dan pilih 'Color Replacement Tools'
    Right click on Brush Tools > Color Replacement Tools


5. Tukar diameter, hardness brush sesuka hati
    Change your desired diameters, hardness, etc 


6. Sekarang, color pada bahagian yang nak diwarnakan
    Continuous colors the areas you want

Warna satu-satu bahagian. Maknanya, kalau nak color rambut, tukar warna. Nak color muka, tukar warna yang sesuai untuk muka. Ulang step 3-6. Mohon jangan re-tutorial. Kalau nak re-tutorial sekalipun, tolong letak proper credit to this post ok thanks.

Aku color comot. Tak reti pilih warna muka. Lips tu sekali Lol saje buat kemeja merah sebab kalau biru dah biasa Haha rambut tu dah macam ayam aku tengok

5 comments:

I don't approve harsh comments (: