[PART II] Coloring your Doodle


Comelnya manusia ni

Do not re-tutorial ya sayang

Assalamualaikum. 
Ini sambungan daripada tutorial sebelum ni. Color doodle lepas dah buat line, maksudnya lepas dah kemaskan line. Boleh refer Tutorial Making your own Doodle.

1. Open doodle.

2. Click Paint Bucket Tool (G) in the Tool Box.


3. Don't forget to change color that you want by setting foreground color in the Tool Box.


4. Now simply color any part you want.

5. Aku tak pandai sangat buat tone tapi kalau nak buat tone, klik Color Replacement Tool dalam Brush Tool. Pastu warnakan mana-mana tempat yang korang nak.
    If you want to make a tone, click Color Replacement Tool in Brush Tool. Continuous color the areas you want.


6. Kalau nak background transparent, klik Quick Selection Tool (W) dan select background. Pastu klik Eraser Tool (E).
    If you want to make a transparent background, click Quick Selection Tool (W) and continuous select the background. Then, click Eraser Tool (E), erase the areas you want.


Tengok ni, aku select background. Kadang-kadang Quick Selection Tool ni tak betul so tengok-tengok lah Lol. Kalau tak pun, gunalah cara lain nak transparent background.


GOOD LUCK ~ !

[PART I] Tutorial Making your own Doodle

From a drawing ,

to doodle .

Kindly reminded, do not re-tutorial.

Assalamualaikum.
Aku rasa cara ni lagi senang untuk orang yang tak reti melukis guna mouse macam aku Lol. Aku pernah try lukis doodle guna mouse peh menggigil. Garisan tak smooth langsung. At least cara ni, garisan dia lagi smooth walaupun tak smooth mana pun Haha.

1. Lukis doodle pada kertas biasa iaitu kertas berwarna putih.
    Draw a doodle on a white paper.

2. Tekap lukisan pada sekeping transparency. Tahu kan transparency tu apa ? Aku pun tak tahu apa nama betul dia Lol alah benda keras yang biasa guna untuk cover folio tu. Lukis guna marker pen tau.
     Trace your drawing on a transparency. Trace using a permanent marker pen.

3. Scan lukisan tu.
    Scan your drawing using a scanner.

4. Buka Photoshop > Buka lukisan yang telah di-scan tadi.
    Open Photoshop > Open your scanned drawing.

5. Ctrl + N untuk buat layer baru. Set width dengan height yang akan memuatkan lukisan tadi. Make sure warna putih.
    Create a new layer by clicking File > New ( Ctrl + N ). Set width and height that fix your drawing. Background contents : white.

6. Drag layer lukisan ke dalam layer baru warna putih tadi.
    Drag your drawing into the new layer.

7. Right click on drawing layer > Convert to Smart Object > Right click on drawing layer again > Rasterize layer

8. Right click on drawing layer > Blending options... > Blend mode : Hard Light / Linear Light

9. Right click on any layer > Flatten image

10. Click Image > Adjustments > Curves... or simply click Ctrl + M

11. Buat curve seperti di bawah.
      Make a curve like below.


12. Click Filter > Artistic > Smudge Stick. This step was made to smooth your line. Actually, you can try other effects but I like Smudge Stick.
       Ekceli pilihlah mana-mana effect yang sesuai. Try and error.


13. Siap ! Done *o*

Now your drawing will be from this to ,
THIS. The outline is smoother than before.

I'll make a coloring tutorial soon ! Do not re-tutorial I'm begging chu ~