[PART II] Coloring your Doodle


Comelnya manusia ni

Do not re-tutorial ya sayang

Assalamualaikum. 
Ini sambungan daripada tutorial sebelum ni. Color doodle lepas dah buat line, maksudnya lepas dah kemaskan line. Boleh refer Tutorial Making your own Doodle.

1. Open doodle.

2. Click Paint Bucket Tool (G) in the Tool Box.


3. Don't forget to change color that you want by setting foreground color in the Tool Box.


4. Now simply color any part you want.

5. Aku tak pandai sangat buat tone tapi kalau nak buat tone, klik Color Replacement Tool dalam Brush Tool. Pastu warnakan mana-mana tempat yang korang nak.
    If you want to make a tone, click Color Replacement Tool in Brush Tool. Continuous color the areas you want.


6. Kalau nak background transparent, klik Quick Selection Tool (W) dan select background. Pastu klik Eraser Tool (E).
    If you want to make a transparent background, click Quick Selection Tool (W) and continuous select the background. Then, click Eraser Tool (E), erase the areas you want.


Tengok ni, aku select background. Kadang-kadang Quick Selection Tool ni tak betul so tengok-tengok lah Lol. Kalau tak pun, gunalah cara lain nak transparent background.


GOOD LUCK ~ !

1 comment:

  1. hadiah-hadiah seperti bracelet , peplum , teddy bear , coklat , shawl serta banyak lagi ditawarkan kepada anda . tamat pada 1 JULAI INI .

    http://pelaikamonsterer.blogspot.com/2013/05/simple-giveaway-by-ika.html

    ReplyDelete

I don't approve harsh comments (: